Tips: "It’s hard to free fools from the chains they revere" - Voltaire |
|
|
 Senior Top Team
Poster: 7549
    Lokasjon: © Navigate3D.no | Dette er en kort beskrivelse av en tre ukers ferie med rundtur i Nord-Norge, lengde 4471 km pluss noen dagsturer. Turen skulle til tider vise seg å bli i overkant hektisk, men absolutt overkommelig. Det er en lang tur med bil, men vi fikk til gjengjeld sett utrolig mye og husker mest av alt at Nord-Norge har en variert og flott natur og en trivelig befolkning.
Mor og far og to barn kjørte en Volkswagen Caravelle buss, lang versjon, som egnet seg meget godt for denne distansen. Hustelt ble kjøpt på OBS Sport Lade samt alt annet nødvendig campingutstyr. Østersund og Storsjøbadet ble passert denne gangen. Vel fremme i Örnsköldsvik i Sverige oppdaga vi at teltstengene var feil konstruert. Regel som ble brudt: Sjekk alltid utstyret før du drar på tur. Teltet, made in China, ble lagt i takboksen og innlevert etter hjemkomst. Dette førte til ringerunde med en NMT telefon for å bestille campinghytter på alle stedene vi skulle overnatte, Rovaniemi, Kirkenes, Karasjok, Hammerfest, Tromsø, Svolvær og Bodø.
Finland
I Rovaniemi er det store fine hytter med badstu til leie. En av disse ble vårt losji en natt. Vi besøkte hoppbakken som mange store finske skihoppere har trent i. Alle fikk et bekjentskap med myggen, men det hører med.
I Ivalo kan man gjøre et godt kjøp av f.eks. kniver, og ha seg et godt måltid. De drev bl.a. med oppdrett av ørret i området. I de tusen sjøers land skulle det være gode muligheter for matproduksjon i vannet.
Turen videre til Kirkenes gikk vest for og langs Inari, Enare sjøen, i en fantastisk natur. Vi støtte på to reiner som krysset veien foran oss, et tegn på at vi forlengst var kommet til Lappland. Ved Neiden og Skoltefossen tok vi av til høyre mot Kirkenes.
Norge, i nord
I Kirkenes reiste vi på dagstur til Murmansk i Russland med en katamaran eid av Finnmark Fylkesrederi og Ruteselskap A/S, trolig katamaranen M/S Varangerfjord. Turen over Barentshavet medførte en del sjøsyke hos passasjerene med et etterfølgende godt middagsmåltid vel inne i Murmanskfjorden. Vi ble guidet rundt i Murmansk og vist russiske severdigheter og historie. Med all respekt for de mange dyktige kunstnerne, at det hadde vært prestisjefyllt å være kunstner for staten så ut til å gjenspeile seg i de mange flotte dramatiske kunstverkene. Den svarte store statuen av Stalin som sto på gulvet i museet skapte ettertanke. Murmansk levestandard hadde forbedringspotensiale. Befolkningen var trivelig men preget av forholdene. Vi besøkte også en messe i en russisk-ortodoks kirke. I et bygg i sentrum av Murmansk underholdt russiske musikere og folkedansere oss samtidig som vi fikk en enkel servering av kaffe og kaker.
På veien inn og ut Murmanskfjorden skimtet vi deler av russernes ubåtbaser i det fjerne, et stort kjernfysisk ubåtarsenal på Kola-halvøya, visstnok verdens største. Langs breddene i fjorden lå skipsvrak, delvis sunket, og rustet, og nye, flotte, moderne og store isbrytere samt militære og sivile fartøy.
I Kirkenes fikk jeg inntrykk av at befolkninga generelt hadde et godt forhold til sine russiske naboer, og vise versa, som en kontrast til de forestillinger som oppsto i forbindelse med den kalde krigen. Turistinformasjonen i Kirkenes var meget god. Vi fikk en meget omfattende og kunnskapsrik gjennomgang av Kirkenes' historie samt daværende forhold til og i Russland.
Vi hadde en dagstur til et ridesenter i Pasvikdalen, Pasvik. Ved tårnet på Nittisekshøgda så vi Nikel industriområde. Mellom Nikel og oss lå grensa mot Russland, som der og da fremsto som uoverstigelig.
På veien langs Tana elv til Karasjok så vi mange laksefiskere på land og i de lange og smale elvebåtene. De samiske samlinger i Karasjok anbefales. Det er en av de få gangene jeg har besøkt et museum med innhold som jeg likte og forsto. Alt bar tydelig preg av det samiske folks praktiske og nære forhold til naturen. Vi besøkte Karasjok gamle kirke, et lite og meget fint bygg. På veien dit traff vi en del av lokalbefolkninga. Dette var den rake motsetninga til Prinsens gate i rushtida.
Vi droppa utfart til Nordkapp på Magerøya fordi området fortonet seg som en turistmaskin som ikke passet inn i våre turplaner, denne gangen.
Hammerfest, en idyll, for turister i alle fall. Byen er langt ut mot havet i en slags ensomhet, og vi ble dertil godt mottatt som gjester. Her gikk reinen og beitet i byen. Vi besøkte markedet ved brygga og Isbjørnklubben. På markedet var det salg av mye for turister. Ei samisk dame solgte egenproduserte gjenstander som var veldig fine. Mye av råvarene i gjenstandene var skinn og horn av rein, genuint håndverk. En fiskebåt kom inn med fine store havlakser, og de ble raskt omsatt.
Norge, på tur sørover
Tromsø, Ishavskatedralen, Tromsø sentrum, Fjellheisen til Storsteinen mm, preget av å være bl.a. universitetsby.
Svolvær i Vågan kommune i Lofoten, mye å se på, dagstur til idylliske Henningsvær. Vi besøkte Lofotakvariet og Vågan kirke, Lofotkatedralen, i Kabelvåg. Det ble sagt at kirken var fyllt av fiskere under det årlige Lofotfisket. Kirken har 1.200 sitteplasser. Man glemmer ikke lysbrytingen og fargene i de steile fjellene i Lofoten, og man skjønner hva Lofotveggen er når man drar ut med ferja fra Svolvær og skuer tilbake.
Etter ferjetur til Skutvik kjørte vi til Hamarøy og besøkte Knut Hamsun's hjem. Vi fikk en trivelig og interessant prat med en nær slektning av ham. Huset var betjent av to unge guider som fortalte det som var verd å vite om Knut Hamsun.
I Bodø besøkte vi bl.a. Norsk Luftfartsmuseum og Pelle Politibil. Turen videre gikk til Vega, så til Høylandet, revyriket, Namsos og hjem til Trondheim. Sør på Vega er det ei nydelig badestrand og en utrolig flott natur.
Ytterligere informasjon
De som vil ha ytterligere informasjon og de som har interessant tilleggsinformasjon, post i denne tråden. Det tas sikte på å skrive en ny versjon av denne tråden som omfatter en detaljert reiseplan, med informasjon om campingplasser, ferjetider, muligheter for fiske i elver og på sjøen, anbefalte turer i topografien etc.
Rettstrekning mellom alle veipunkter i kartet er 2948 km. Strekninga langs vei er 4471 km, dvs en forskjell på 1523 km. Med bil må man altså kjøre 52% lengre enn med f.eks. helikopter. Det sier litt om hvordan norsk natur og topografi påvirker utbygginga av veinettet. Ved utbygging av tunneler og broer blir det reelle regnskapet utbyggingskostnadene og hensynet til naturen på den ene siden og besparelsen i vedlikehold og veitrafikken på den andre siden.
Vedlegg, bruk av GPS utstyr
Vedlegg: kart med rute, Garmin gdb fil, bilde av J.Marttini dobbelkniv, modell 295, kjøpt Ivalo Finland. For spesielt interesserte, kniver og slire, totalvekt: 470 gram, lengde: 40 cm, et godt verktøy for friluftsliv. Vedlagt kart er laget med Garmin MapSource og City Navigator Europe v8.
Vi hadde ikke GPS utstyr med oss på denne turen. Jeg tror ikke det den gang fantes utstyr som var brukbart for formålet. Jeg ser i ettertid at en GPS-mottaker hadde forenklet en del, blant annet gjort det mulig å tidsberegne bedre i forhold til ankomster og ferjetider, og gjort det enklere å finne raskeste rute på enkelte strekninger, spesielt gjennom Sverige. En veipunkt og POI database ville også vært praktisk.
Planlegger du en langtur, kan du i dag anvende avanserte GPS systemer som verktøy for å lette navigeringen og finne spesielle steder. En innfallsport til dette kan være: Billigste og beste GPS pakke for allround navigasjon, utstyr inndelt i bruksområder topo, vei og sjø
(TrondheimNordNorge.gif)
(JMarttiniDobbelkniv295Finland sharp.jpg)
Vedlegg ----------------
TrondheimNordNorge.gif (51KB - 8416 nedlastinger)
JMarttiniDobbelkniv295Finland sharp.jpg (190KB - 1040 nedlastinger)
TrondheimNordNorge.gdb (625KB - 1058 nedlastinger)
| |
|
Hopp til side : 1 Viser side 1 [25 meldinger per side] | | | |