Søk | Statistikk | Bruker Liste Forum | Kalendere | Album | Tips
© Navigate3D Forum
© Navigate3D Forum ->  GPS mottakere, utstyr, kart, programvare -> Programvare, verktøy, kart produkter, guider -> Vis Tråd

Du er pålogget som en gjest. ( logg inn | registrer )
Poster siste Døgn
Uke Måned

Tips: "Gud gi at stadig fler, vi alle, får innblikk i og forståelse for sannheten." - Falcon


Klebrig Garmin MapSource, Trip and Waypoint Manager, tur og veipunkt planlegger, guide
[Frosset]

Hopp til side : 1
Viser side 1 [25 meldinger per side]
Vis forrige tråd :: Vis neste tråd
Frosset    GPS mottakere, utstyr, kart, programvare -> Programvare, verktøy, kart produkter, guiderMelding format
 
Otto
Posta 19/2/2008 10:04 (#2874)
Emne: Garmin MapSource, Trip and Waypoint Manager, tur og veipunkt planlegger, guideSenior Top Team

Poster: 7549
5000200050025
Lokasjon: © Navigate3D.no

Garmin MapSource, Trip and Waypoint Manager, tur og veipunkt planlegger, guide


Innledning

GPS mottakere blir snart standard utstyr i bil. I større båter er det vel standard utrustning allerede. I fly er GPS mottaker en selvfølge. I topografien har bruk av GPS mottaker mange fordeler.

GPS mottakeren har praktiske funksjoner som oversikt over kart, veileder til valgte veipunkter, viser tider for sol oppgang og nedgang, høyde over havet, fart, gjennomsnittsfart, estimert ankomsttid til mål, og mye annet. Den har også begrensninger, blant annet en skjerm som er relativt liten og derfor kun viser begrensede utsnitt av kartområder.

Hva gjør man når GPS mottakeren ikke gir god nok oversikt over områder, veipunkter og ruter? Man tar i bruk MapSource på PC. Man planlegger i MapSource, legger inn veipunkter, planlegger rute og overfører disse til GPS mottakeren før man reiser på tur. Etter turen kan man overføre sporlogger og eventuelle nye veipunkter til MapSource og studere og lagre dem, eventuelt gi det til andre for å hjelpe dem hvis de skal til samme område.


Scenario

Man skal en uke på ferie på Mallorca. Før turen finner man ved hjelp av internettet aktuelle interessante veipunkter i området, som restauranter, strender, hotell, butikker, puber, fjelltopper etc, planlegger så ruter for dagsturer til fots, på sykkel og i bil, og overfører dette til GPSm før reisen. Når man kommer fram til feriestedet, er det bare å slappe av og kaste seg i bassenget og sjøen, sette seg på verandaen med god mat og drikke, og nyte sola og varmen. Man har jo det meste planlagt på forhånd hva angår geografi i området, og informasjonen ligger i GPSm og noen papirkart som er praktisk å ha for å få god oversikt.


Denne guiden er hovedsaklig basert på bruk av en Garmin eTrex Vista HCx GPSm. Denne har funksjonalitet for alle typer navigering. Den tilsvarer f.eks. en GPSmap 60CSx men er mindre i format. MapSource versjon er i utgangpunktet 6.13.6 og vil bli oppdatert underveis i guiden etter hvert som nye versjoner blir tilgjengelig.

Andre aktuelle guider:
Norsk eller nordisk oppsett på Garmin eTrex og GPSmap GPS mottakere, samt praktisk konfigurering
Bruk, funksjoner og dynamisk konfigurering, Garmin eTrex og GPSmap GPS mottakere

MapSource brukermanualer

Stikkord: Kurs, brukerguide, konfigurasjon, konfigurering, innføring, praktisk bruk, setup, configuration, user manual, usermanual, metric, dts, daylight saving time, bruksanvisning, brukerguide, brukermanual, oppsett, config, konfig


Del 1, Installasjon

Sammen med Garmin kart og GPS mottaker produkter følger det med en CD med Trip and Waypoint Manager. Dette er MapSource. Sett i CDen og installer. Versjonen på CDen er som regel en gammel versjon. Etter installasjon, start MapSource og oppdater til siste versjon ved å velge:
Help>Check for Software Updates<

Hvis ny versjon finnes, følg instruksjonene for å installere ny versjon fra Garmin server. Hvis funksjonen ikke finner en ny versjon, sjekk følgende nedlasting side og installer ny versjon fra denne hvis den er nyere enn den du har installert:
MapSource software version x.xx.x as of month day, year

Det vil som regel bli brukt en engelsk versjon i denne guiden. Under installasjonen, velg det språket du ønsker å anvende

* Breaking news * Hvorfor utviser skepsis.no Jørgen Skavland og Asbjørn Dyrendal m. fl. beviselig farlig inkompetanse? , Svineinfluensa og vaksine svindelen & terroren anno år 2009, oppfølging inklusive krav om erstatning , British Bankers' Association Planned and Executed 911 with Reuters for Profit , Viktigste nyheter, most important news(GMSCheckForSoftwareUpdates.gif)Vedlegg
----------------
Vedlegg GMSCheckForSoftwareUpdates.gif (26KB - 1096 nedlastinger)
Toppen av siden Bunnen av siden
Otto
Posta 21/2/2008 02:29 (#2881 - som svar på #2874)
Emne: RE: Garmin MapSource, Trip and Waypoint Manager, tur og veipunkt planlegger, guideSenior Top Team

Poster: 7549
5000200050025
Lokasjon: © Navigate3D.no


Del 2, Kart produkter, installasjon, opplåsing med lisensnøkkel

Det finnes 3 typer kart, veikart City Navigator, sjøkart BlueChart og topografiske kart. Garmin selger vei- og sjøkart, samt noen topokart. Andre leverandører produserer og selger topografiske kart for forskjellige land, f.eks. Statens kartverk produserer og Belanor selger Norge topo pro. Alle kartprodukter distribueres også via forhandlere, bl.a. nettbutikker.

Kartproduktene leveres på DVD, eller CD. Sett DVDen i PCen og installasjonsprosedyren starter automatisk. Følg instruksjonene. I vedlagt eksempel er det installert flere kartprodukter, blant annet City Navigator Europe v9.

Etter å ha installert et kartprodukt, start MapSource, og du vil få spørsmål om opplåsing av kart med medfølgende lisensnøkkel. Ikke alle kartprodukter krever denne opplåsing prosedyren. Følg instruksjonene til kartproduktet er opplåst. Nå er du klar for å se på kartområder, lage veipunkter og ruter samt overføre kartdata mellom MapSource og GPSm.

Det er også mulig å låse opp kart under:
Utilities>Unlock Maps

(GMSInstallerLLLsOppKartprodukt.gif)Vedlegg
----------------
Vedlegg GMSInstallerLLLsOppKartprodukt.gif (33KB - 1078 nedlastinger)
Toppen av siden Bunnen av siden
Otto
Posta 21/2/2008 04:43 (#2882 - som svar på #2881)
Emne: RE: Garmin MapSource, Trip and Waypoint Manager, tur og veipunkt planlegger, guideSenior Top Team

Poster: 7549
5000200050025
Lokasjon: © Navigate3D.no


Del 3, Velge kartområder i kart, lage veipunkter og ruter, for overføring til GPSm

I vedlagte utsnitt fra MapSource har vi valgt kart City Navigator Europe v9 som inneholder data for automatisk ruting via veier. Vi skal kjøre fra Córdoba til Cádiz og så fra Cádiz til Gibraltar.


Velg kartområde

I 1. skisse har vi valgt å bruke kartområde-velger verktøy, se kartsymbol øverst over kartet. Etter å ha valgt kartområde-velger verktøy, klikker vi på kartområdene som dekker hele ruten vi skal kjøre. I dette tilfellet er det fire stykker. Hvis du velger feil område, hold ned ctrl-tasten og klikk i område for å velge det bort. Listen under fane Maps viser valgte områders data. Gjør deg kjent med disses betydning. Valgte områder farges rosa i kartet. Valgte kartområder vil bli overført til GPSm når vi utfører overføring.


Lag veipunkter

I 2. skisse har vi valgt veipunkt verktøy, grønt flagg symbol, se øverst over kartet. Videre har vi klikket og laget veipunkter for Córdoba, Cádiz og Gibraltar. Gi dem riktige navn. Veipunkt data vises i venstre kolonne under fanen Waypoints. Gjør deg kjent med disses betydning.


Lag ruter

I 3. skisse har vi valgt rute verktøy, se øverst over kartet. Ved å klikke på veipunkt Córdoba starter vi en rute. Ved så å klikke på veipunkt Cádiz vil ruten automatisk bli beregnet og inntegnet. Posisjonér cursor i et tomt område og høyre-klikk og velg Cancel for å avslutte ruten. På samme måte, lag rute mellom Cádiz og Gibraltar. Etablerte ruters data vises i venstre kolonne under fanen Routes. Gjør deg kjent med disses betydning.


Nå kan gdb, Garmin DataBase, data lagres i en fil med et valgt navn for å kunne hentes opp senere. Data kan overføres til GPSm. Ved overføring til GPSm vil kartområder som allerede finnes i GPSm bli slettet. Det som eventuelt finnes fra før i GPSm av veipunkter, ruter og sporlogger vil ikke bli slettet.

(GMSMapsWaypointsRoutes.gif)Vedlegg
----------------
Vedlegg GMSMapsWaypointsRoutes.gif (106KB - 1036 nedlastinger)
Toppen av siden Bunnen av siden
Otto
Posta 21/2/2008 07:05 (#2883 - som svar på #2882)
Emne: RE: Garmin MapSource, Trip and Waypoint Manager, tur og veipunkt planlegger, guideSenior Top Team

Poster: 7549
5000200050025
Lokasjon: © Navigate3D.no


Del 4, Konfigurering, sentrale detaljer

De meste er konfigurert riktig på forhånd, dvs i forhold til normal bruk. Konfigureringsmeny vises ved å velge:
Edit>Preferences


Units, Enheter

Se skisse 1, konfigurer som vist.


Position, Posisjon

Konfigurert som vist i skisse 2. UTM er et praktisk format for Grid. Et annet vanlig Grid format er Lat/Lon hdddºmm.mmm'


File Location

Se skisse 3. Angi hvor du vil lagre gdb datafilene, dvs filene med kartinformasjon som valgte kartområder, veipunkter, ruter og spor. I dette tilfellet er valgt lokasjon D:/Media/GPS.


Waypoint

Se skisse 4. Her er det praktisk å velge et standard, default, veipunkt Symbol. Her er det valgt et grønt flagg.

(GMSPreferences.gif)Vedlegg
----------------
Vedlegg GMSPreferences.gif (91KB - 1063 nedlastinger)
Toppen av siden Bunnen av siden
Otto
Posta 21/2/2008 07:38 (#2884 - som svar på #2883)
Emne: RE: Garmin MapSource, Trip and Waypoint Manager, tur og veipunkt planlegger, guideSenior Top Team

Poster: 7549
5000200050025
Lokasjon: © Navigate3D.no


Del 5, Send og Motta kartdata, mellom MapSource og GPS mottaker

Når du skal sende kartdata fra MapSource til GPSm, klikk på Send-til-GPSm symbol, se øverst i midten på vedlagt skisse. Hvis du skal motta kartdata fra GPSm, velg Motta-fra-GPSm symbol som står til venstre for Send-til-GPSm symbolet.

GPSm må være tilkoblet PCen via USB. Send og Motta funksjonen finner først GPSm mottakeren og lar deg velge hva du skal sende og motta, Kart, Veipunkter, Ruter og Spor.

(GMSSendReceiveMapSourceGPSr.gif)Vedlegg
----------------
Vedlegg GMSSendReceiveMapSourceGPSr.gif (36KB - 1031 nedlastinger)
Toppen av siden Bunnen av siden
Otto
Posta 21/2/2008 10:02 (#2885 - som svar på #2884)
Emne: RE: Garmin MapSource, Trip and Waypoint Manager, tur og veipunkt planlegger, guideSenior Top Team

Poster: 7549
5000200050025
Lokasjon: © Navigate3D.no


Del 6, Lasting av kartområder, eksempel, lasting av City Navigator Europe NT 2008

Man kan laste kartområder fra forskjellige typer kart samtidig til GPSm, både vei- , sjø- og topokart. I dette eksempelet lastes hele City Navigator Europe NT 2008 til et MicroSD kort på 2 gb. Hele området opptar 1395.5 mb, se nederst til venstre under kartområde listen.

Kartprodukt City Navigator Europe NT 2008 velges i venstre rullegardinmeny. I første vedlagte utsnitt er kartområde-velger symbol valgt, se øverst i menyen. Cursor plasseres øverst til venstre i kartet, venstre museknapp holdes ned, og det dras en firkant over hele kartet. Museknappen slippes og alle kartområder blir valg og farget rosa, se siste seksjon i vedlagt utsnitt. Tilsvarende kan man velge bort kartområder ved å holde ctrl-tasten ned mens man drar en firkant over kartet.

Man kan nå velge andre kartprodukter som sjø- og topokart og velge kartområder fra disse. Det hele overføres til GPSm i en overføring. Følg med total størrelse på valgte kartområder nederst til venstre. Maksimum størrelse ligger i skrivende stund på rundt 1900 mb som i praksis blir en fil på nær 2 gb. Antall kartområder er i dette tilfellet 222, se nederst til venstre. I skrivende stund eksisterer det en maksimumgrense på 2025 kartområder.

Med City Navigator Europe NT 2008 kan man nå få assistanse til å navigere i alle områder merket rosa. City Navigator Europe NT 2008 er en komprimert versjon. Sistnevnte tar mer plass enn 2 gb og kan derfor ikke lastes i sin helhet. 

(GMSSendCNENT2008.gif)Vedlegg
----------------
Vedlegg GMSSendCNENT2008.gif (267KB - 1033 nedlastinger)
Toppen av siden Bunnen av siden
Otto
Posta 21/2/2008 10:38 (#2886 - som svar på #2885)
Emne: RE: Garmin MapSource, Trip and Waypoint Manager, tur og veipunkt planlegger, guideSenior Top Team

Poster: 7549
5000200050025
Lokasjon: © Navigate3D.no


Del 7, Oppmåling av avstand, med Linjal verktøy

I vedlagt utsnitt er avstanden målt fra Sjøla til Vassfjellet via en sti. Linjal verktøyet er valgt på menyen øverst. Man starter med å klikke på utgangspunktet som er veipunktet Sjøla og klikker så videre på stien som går i siksak opp til Vassfjellet, se svak svartgul linje som tegnes av linjalverktøyet. Avslutt oppmålinga med å høyreklikke i et tomt område og velg Cancel. Oppmålt avstand kan nå leses av nederst, i dette tilfellet 8 km.

Man kan også måle avstanden ved å velge Rute verktøyet i øverste meny og tegne en rute og til slutt lese av dens lengde i listen til venstre under fanen Routes.

I dette tilfellet er det brukt et Norge topo pro kart. Topo kart har ikke veiruting data. 

(GMSRulerDistanceMeasurement.gif)Vedlegg
----------------
Vedlegg GMSRulerDistanceMeasurement.gif (89KB - 1069 nedlastinger)
Toppen av siden Bunnen av siden
Otto
Posta 22/2/2008 13:37 (#2890 - som svar på #2886)
Emne: RE: Garmin MapSource, Trip and Waypoint Manager, tur og veipunkt planlegger, guideSenior Top Team

Poster: 7549
5000200050025
Lokasjon: © Navigate3D.no


Del 8, Spor egenskaper, track properties, og høydeprofil

Vedlagt bilde viser kartutsnitt fra Heilhornet med sporlogg t/r parkeringsplass og toppen, samt spor egenskaper og profil, dvs høydeprofil. For å vise dette velges en sporlogg for turen i Track listen til venstre. Så høyreklikkes sporloggen og Track Properties velges. For å vise profilen velges Show Profile.


Fra og med guide del 8 anvendes MapSource versjon 6.13.7
(GMSTrackProfile.gif)Vedlegg
----------------
Vedlegg GMSTrackProfile.gif (79KB - 1029 nedlastinger)
Toppen av siden Bunnen av siden
Otto
Posta 20/5/2008 06:37 (#3074 - som svar på #2890)
Emne: RE: Garmin MapSource, Trip and Waypoint Manager, tur og veipunkt planlegger, guideSenior Top Team

Poster: 7549
5000200050025
Lokasjon: © Navigate3D.no


Del 9, Find Places, Finn Steder

Det er mulig å søke i kartet. En funksjon for søk er Finn Steder, som adresser med veinavn, gatenavn, og nummer. I vedlagt eksempel er adressen Stanley Road 147, 147 Stanley Rd, i Brisbane i Australia funnet. Det samme kan utføres på GPSm, men det er en fordel å lage veipunkter på forhånd i MapSource og overføre disse til GPSm før avreise.

(FindPlaces01.gif)(FindPlaces02.gif)Vedlegg
----------------
Vedlegg FindPlaces01.gif (29KB - 1008 nedlastinger)
Vedlegg FindPlaces02.gif (57KB - 1052 nedlastinger)
Toppen av siden Bunnen av siden
Otto
Posta 20/5/2008 06:53 (#3075 - som svar på #3074)
Emne: RE: Garmin MapSource, Trip and Waypoint Manager, tur og veipunkt planlegger, guideSenior Top Team

Poster: 7549
5000200050025
Lokasjon: © Navigate3D.no

Del 10, Find Nearest Places, Finn Nærmeste Steder

Det er mulig å søke i kartet. En funksjon for søk er Finn Nærmeste Steder, som parker, kjøpesentre, geografiske områder, elver, fjell og annet. I vedlagt eksempel er elva Bulimba Creek i Brisbane i Australia funnet. Det samme kan utføres på GPSm, men det er en fordel å lage veipunkter på forhånd i MapSource og overføre disse til GPSm før avreise.

(FindNearestPlaces01.gif)(FindNearestPlaces02.gif)Vedlegg
----------------
Vedlegg FindNearestPlaces01.gif (25KB - 1005 nedlastinger)
Vedlegg FindNearestPlaces02.gif (44KB - 975 nedlastinger)
Toppen av siden Bunnen av siden
Otto
Posta 22/5/2008 18:59 (#3078 - som svar på #3075)
Emne: RE: Garmin MapSource, Trip and Waypoint Manager, tur og veipunkt planlegger, guideSenior Top Team

Poster: 7549
5000200050025
Lokasjon: © Navigate3D.no


Del 11, Set PC Clock, Sett PC Klokke

GPS mottakeren henter nøyaktig klokkeslett fra atomurene i satellittene. I MapSource finnes en egen funksjon for å sette klokka på PCen ved bruk av klokka i GPS mottakeren. På denne måten får man helt nøyaktig klokke på PCen. Se vedlagt figur.

(SetPCClock.gif)Vedlegg
----------------
Vedlegg SetPCClock.gif (30KB - 1063 nedlastinger)
Toppen av siden Bunnen av siden
Otto
Posta 20/6/2008 01:24 (#3114 - som svar på #3078)
Emne: RE: Garmin MapSource, Trip and Waypoint Manager, tur og veipunkt planlegger, guideSenior Top Team

Poster: 7549
5000200050025
Lokasjon: © Navigate3D.no

Del 12, Sett lavere detaljnivå i Garmin MapSource når du flytter og zoomer i veikartet

I Garmin MapSource, zooming og flytting i f.eks. veikart produkt City Navigator Europe v8 i områder med mange veier og andre detaljer, kan gå relativt tregt med høyt detaljnivå. Hastigheten er avhengig av din PC's CPU og disc hastighet og om den har nok internminne. I f.eks. områder i mellom-Europa er kartenes detaljnivå meget høyt.

Hvis dette oppleves som et problem på din PC, sett detaljnivået lavere.(MapSourceDetaljnivvÃ.gif)Vedlegg
----------------
Vedlegg MapSourceDetaljnivvÃ.gif (25KB - 1009 nedlastinger)
Toppen av siden Bunnen av siden
Otto
Posta 20/6/2008 01:29 (#3115 - som svar på #3114)
Emne: RE: Garmin MapSource, Trip and Waypoint Manager, tur og veipunkt planlegger, guideSenior Top Team

Poster: 7549
5000200050025
Lokasjon: © Navigate3D.no

Del 13, Nylig funne steder, Recently found places, med veikartprodukt City Navigator

I blant annet telefonkatalogen på nettet kan man finne adresser i kart, f.eks. ved å slå opp på et sted, et firmas navn eller en adresse og velge funksjonen Vis i kart.

I MapSource med veikartprodukt City Navigator kan man finne restauranter, utesteder, gater, adresser etc i kartet. I vedlagt eksempel er funksjonen Nylig funne steder valgt. Man får opp de steder man tidligere har funnet med funksjonene Finn steder og Finn nærmeste steder, i dette tilfelle var Penny Lane i Sotckholm siste sted og derfor først i listen.

En annen måte å finne spesielle steder på er å bruke søkemotorer som Google og Eniro, søke på restauranter, strender, hoteller, severdigheter mm, finne disses adresser, finne posisjonene i MapSource kartet og lage veipunkt eller POI.

Funksjonen Nylig funne steder finnes i flere varianter på GPS mottakere for veinavigasjon, som Garmin nuvi, nüvi, og TomTom GO 910.(MapSourceNyligfsteder.gif)(MapSourceNyligfstederII.gif)Vedlegg
----------------
Vedlegg MapSourceNyligfsteder.gif (21KB - 1038 nedlastinger)
Vedlegg MapSourceNyligfstederII.gif (50KB - 1018 nedlastinger)
Toppen av siden Bunnen av siden
Hopp til side : 1
Viser side 1 [25 meldinger per side]
Frosset
Hopp til forum :
Søk i dette forumet
Printer vennlig versjon
E-mail en lenke til denne tråden

Share/BookmarkShare/Bookmark
Navigate3D coffee house

(Slett alle cookies satt av dette nettstedet)
Running MegaBBS ASP Forum Software
© 2002-2023 PD9 Software