Søk | Statistikk | Bruker Liste Forum | Kalendere | Album | Tips
© Navigate3D Forum
© Navigate3D Forum ->  GPS-relatert, tur beskrivelser, foto, film, PC -> På sykkel: kart, sporlogg, rute, veipunkter -> Vis Tråd

Du er pålogget som en gjest. ( logg inn | registrer )
Poster siste Døgn
Uke Måned

Tips: “Birds born in a cage think flying is an illness” ― Alejandro Jodorowsky


På sykkel over Finnmarksvidda fra Alta til Karasjok via Jotka, Mollesjohka og Ravnastua fjellstue
Hopp til side : 1
Viser side 1 [25 meldinger per side]
Vis forrige tråd :: Vis neste tråd
   GPS-relatert, tur beskrivelser, foto, film, PC -> På sykkel: kart, sporlogg, rute, veipunkterMelding format
 
Otto
Posta 29/8/2007 01:04 (#2462)
Emne: På sykkel over Finnmarksvidda fra Alta til Karasjok via Jotka, Mollesjohka og Ravnastua fjellstueSenior Top Team

Poster: 7546
5000200050025
Lokasjon: © Navigate3D.no


Jeg har vært så heldig å motta en beskrivelse med bilder fra en flott tur med terrengsykkel på Finnmarksvidda. Dette kan friste noen og enhver til å ta turen opp til Finnmark. Avsender Jan har vært i villmarka før, bl.a. en flerdagstur på ski med pulk på vinteren fra Innset til Røros, med GPS, Garmin GPSmap 60CS, delvis i meget dårlig sikt. Da gjelder det å ha riktige GPS koordinater til fjellstuene og sikkerhetsutstyr hvis noe skulle oppstå som krever at man må overnatte ute. Over til offroad sykkeltur på Finnmarksvidda.


Turbeskrivelse


Turen fra Alta til Karasjok gikk over vidda på brukbare sykkelstier med besøk på tre fjellstuer for å hvile og spise middag. Beste tiden for turer i dette området er fra ca 25. august til 8. september og så sent som mulig for å unngå myggen og før jakta for å ha fjellstuene mest mulig for seg selv. Hele ruta er T-vardet, dvs merket med rødmalte T-er på steiner, fjell og trær, og skiltet. Å sykle ruta er relativt krevende. Man har mye høyere puls enn om man går.

Jan anbefaler å bruke halvhøye fjellsko som et minimum pga myrer. Sykkelsko og hiker sko holder ikke. Halvdempet sykkel går fint. Stiv gaffel er ikke å anbefale. All bagasje kan lastes på bagasjebrettet. I tillegg til vanlige sykkel-reservedeler, ta med ekstra dekk og helst også ekstra eiker, inklusive kransavtaker.

Topografien består av relativt flatt terreng i en høyde av 400 og 500 meter over havet, litt småkupert som medfører at det stedvis er slitsomt å sykle. Oppstigninga fra Alta er heldigvis asfaltert. Turens totale lengde er ca 13 mil. Jan med følge syklet anslagsvis 90% av strekket, men stedvis også trille-etapper på et par hundre meter for å unngå å tappe seg for krefter, som over blautmyrer. De var ekstra våte på denne turen fordi det hadde regna langt over normalen i hele august.

På hyttene får man fullpensjon inklusive niste og termos for kr 500 - 600 pr person. God drikke kan også fås. Myggsesongen var stort sett forbi men enkelte steder møtte den opp. Korte sykkelbukser medfører en del myggstikk, men hva er Finnmarksvidda uten mygg.Turplan

Med bil fra Trondheim til Alta, 138,1 mil på E6, 142,5 mil gjennom Sverige.


Tirsdag 21. august 2007, ca kl 12 - 17, 5 timer, 39 km, snitt 7,1 km/t

Sykla opp til Stilla-området forbi Stillasætra. Asfaltert dekke gjør oppstigninga lett. På sti til Jotka. Småsteinete men tørt. Lett terreng men litt gjørmete noen steder fordi denne veien brukes av 4WD av en same som har leir ved Lesjavri. Litt nedfart til Jotka. Overnatting på Jotka fjellstue. Etappelengde ca 39 km avhengig av startsted. Det anbefales å ringe på forhånd og bestille middag, men det går også greit uten.

Jotka Fjellstue

Man får låne båt til fiske. Det ligger et vann på hver side av fjellstuene, Vuolitjavri og Øvervannet.


Onsdag 22. august, ca kl 11 - 20, 9 timer, 38 km, snitt 4,2 km/t

Brukte 9 timer inklusive pauser. Alle typer terreng inklusive bekker, småelver, gjørme, myrer, steiner og sand. Lange strekk som er ok å sykle, men også en del tøffe strekk som går greit når man har kommet i varmen.

Følg med på kartet, fort gjort å feilberegne ved å følge 4WD bilspor som tar av fra stien og går ned mot Lesjavri. Det skal visstnok være en ødestue på veien, men denne ble i såfall passert. Hvis man ikke bestiller mat på forhånd, blir middagen enten lapskaus eller joikakaker, med eller uten joik. Det finnes også et sted som heter Nedre Mollesjohka som i utgangspunktet var dagens turmål.

Mollesjohka fjellstue


Torsdag 23. august, ca kl 10 - 18:30, 8,5 timer, 27 km, snitt 3,2 km/t

Tøffeste dagen selv om det bare er 27 km. Vått terreng som man normalt bruker 8-9 timer på å gå. Mye stein. Veldig mye!, men stort sett syklebart. Noen få steder så store steiner at du må trille. Man kan spise lunsj i en ødestue omtrent midtveis. Har du tid, anbefales det å ta fram fiskestanga her. Vannet bak stua skal være bra. Det er flere vann der, Beatnajavri, Beatnatluoppal og Duolbajavri.

Man må krysse ei lita elv, Mollasjohka, med vannet over knærne i strømmen. Overnatting hos Oscar på Ravnastua, Ravnestua. Han er en trivelig kar som holder deg med selskap ved matbordet hvor han serverer stekt røye. Han har eget fly så det lar seg sikkert gjøre å leie han for en flytur.

Ravnastua


Fredag 24. august, ca kl 9:30 - 12:30, 3 timer, 29 km, snitt 9,7 km/t

Ned til Karasjok. Litt over halve strekket på traktorvei og siste del på asfalt. Nedstigninga til asfalt var noe av det morsomste de hadde syklet. Full fart nedover steinete terreng og flere hundre meter ned langs småbekker. Skummel løsgrus og sand på slutten. Det kjennes i tricepsen av all ristinga. 1 time 45 minutter ned til asfalt.

Fra Karasjok går buss 105 til Alta over Lakselv, eller via Kautokeino med bussbytte.

Finnmark Fylkesrederi


Takk til Jan for god og informativ beskrivelse. Bildene gjorde seg ekstra bra, som alltid. Jans reintekke ved Mollesjohka var eksotisk

Vedlegg: bilder, kart, høydeprofil, gdb fil

(AltaKarasjok mp ospf mod um rein II.jpg)(AltaKarasjokTrackWp.jpg)(AltaKarasjokProfile.jpg)Vedlegg
----------------
Vedlegg AltaKarasjok mp ospf mod um rein II.jpg (560KB - 1014 nedlastinger)
Vedlegg AltaKarasjokTrackWp.jpg (102KB - 1748 nedlastinger)
Vedlegg AltaKarasjokProfile.jpg (50KB - 1015 nedlastinger)
Vedlegg Alta Karasjok Jan U.gdb (126KB - 964 nedlastinger)
Toppen av siden Bunnen av siden
Hopp til side : 1
Viser side 1 [25 meldinger per side]
Hopp til forum :
Søk i dette forumet
Printer vennlig versjon
E-mail en lenke til denne tråden

Share/BookmarkShare/Bookmark
Navigate3D coffee house

(Slett alle cookies satt av dette nettstedet)
Running MegaBBS ASP Forum Software
© 2002-2022 PD9 Software