Praktisk oppgave i bruk av GPS for å navigere, finn cache med Travel Bug, utplasser TB, K#01¤O#02
Otto
Posta 20/9/2006 20:28 (#1643)
Emne: Praktisk oppgave i bruk av GPS for å navigere, finn cache med Travel Bug, utplasser TB, K#01¤O#02Senior Top Team

Poster: 7549
5000200050025
Lokasjon: © Navigate3D.no
Referanse kurs#01 oppgave#02

Innledning


Oppgaven går ut på å finne en cache, geocache, turboks, som inneholder en Travel Bug, TB, og flytte TBen til en annen cache. En Travel Bug er et unikt nummerert merke som produseres av groundspeak.com. TB merket kobles til en liten passende ting som er relativt solid og tåler å bli flyttet fra cache til cache verden rundt. Se på geocaching.som hva andre har brukt. Hver enkelt finner, geocacher, logger TBens reiserute i geocaching.com.


Nødvendig utstyr og forberedelser

GPS mottaker med eller uten kart visning
PC med internett tilgang
Registrert som medlem i geocaching.com, det internasjonale nettstedet for tursporten geocaching. Medlemskapet er gratis
Forkunnskaper: Foregående oppgaver i kurs#01

For oversettelse mellom engelsk og norsk, bruk Tritrans


Oppgave

Finne og plassere en TB. Geocacher er plassert de fleste steder i innland og utland. Les om Groundspeak Travel Bugs.

1. Finn koordinatene for posisjonen du nå befinner deg. Bruk GPS mottakeren til dette. Bruk posisjonsformat breddegrad/lengdegrad hddd'mm.mmm', f.eks. koordinatene N63 22.770 E10 20.349 er der jeg er nå. Noter koordinatene.
2. Hivs du ikke har registrert deg som medlem på geocachng.com, gjør det via siden for brukerregistrering på geocaching.com.
3. Logg inn på login siden i geocaching.com.
4. Gå inn på siden for søk i geocaching.com, og søk etter cacher som ligger rundt dine koordinater ved å legge inn koordinatene i feltene etter Latitude Longitude Search WGS84 Datum. Husk å forandre W til E for Longitude koordinatfeltet i skjermbildet, vest til øst. Legg merke til punktumene i koordinatformatet N63 22.770 E10 20.349, som må være med. Når koordinatene er lagt inn, klikk Search knappen.
5. Velg første cache som inneholder en Travel Bug, TB, i listen som kommer opp, eller en annen om nødvendig. De cachene som inneholder en TB er merket med et TB-merke foran navnet.
6. Klikk på valgt cachenavn og noter koordinatene. Velg passende kart visning på cachesiden. Det finnes flere kart typer.
7. Legg cache koordinatene inn i GPS mottakeren som veipunkt, og søk etter veipunktet for å finne cachen. Navigering består også i å finne beste rute, vei, fram til målet. GPS mottakeren viser deg bl.a. retninga mot og avstanden til målet.
8. I cachen, turboksen, finnes normalt en loggbok. Skriv deg inn i loggboka og ta med TBen. Loggfør funnet av cachen og funnet av TBen i aktuell cacheside og TBside på geocaching.com.
9. Velg en annen passende cache i listen. Finn cachen og plasser TBen i denne. Loggfør funnet av cachen og utplasseringa av TBen i aktuell cacheside og TBside på geocaching.com.

Har du spørsmål eller problemer angående gjennomføring av oppgaven, registrer deg i dette forumet og post spørsmålene her, og du får svar innen kort tid.


Etter gjennomføring av oppgaven

Nå har du fått en øvelse i å bruke GPS mottaker til navigasjon og for å finne posisjoner i geografien. Du har sannsynligvis også fått et par fine turer.

Gratulerer

Se et eksempel på en TB som har reist langt:
Travel Bug Dog Tag The Norwegian Eagle har krysset Atlanteren


Hvordan lære mer om GPS navigasjon

I dette forumet kan du lære alt om valg og bruk av GPS mottakere og utstyr, og hvor du får kjøpt dette billigst. Det blir kontinuerlig lagt ut informasjon og oppgaver som viser hvordan GPS mottakere anvendes i praksis til ulike typer navigering. Velkommen.


Apropos Geocaching

Status fra geocaching.com 18. september 2006: There are 313.394 active caches in 222 countries. In the last 7 days, there have been 197.057 new logs written by 32.238 account holders. Det er 313.394 aktive cacher i 222 land. Siste 7 dager har det blitt skrevet 197.057 logger av 32.238 medlemmer.

Hvorfor er det så stor aktivitet? Fordi sporten inneholder mange og stadig nye aspekter, personlige og sosiale utfordringer, turopplevelser mm. Geocaching er en sport som passer for folk i alle aldre. Sporten er gratis, kun behov for GPS mottaker og lyst til å gå på tur. Tursporten egner seg ypperlig for folk som ønsker å lære å bruke GPS mottaker for å finne frem og navigere i geografien, både i topografien, på sjøen, på veier og gater, og etter hvert også i bygninger.


GPS anvendelsesområder

For Europas GPS satellittnavigasjonssystem GALILEO er det beregnet en nytte/kost faktor på 4,7, dvs inntektene og innsparingene med satellittnavigasjon er 4,7 ganger utgiftene. I EU betegnes dette som det mest lønnsomme infrastrukturprosjekt som er startet til nå. Dette gjenspeiler omfanget av anvendelsesområdene.

Eksempler på anvendelser, fordeler
* Effektiv veinavigasjon. Kjøretøy kan nå føres mellom adresser via optimale ruter. Fordeler: Innsparinger i veislitasje, mindre forurensning, lavere utgifter. GPS navigasjonen integreres med sanntid trafikkstatus systemer for å unngå kø pga stengte veier og kødannelse.
* Optimalisering av befrakterflåter med logistikksystemer knyttet til GPS navigasjonssystemene. Systemet vet til enhver tid hvor alle biler i flåten befinner seg og kan beregne hvem av de som kan benyttes optimalt til nye befrakteroppdrag. Fordeler: Billigere frakt, mindre forurensning, lavere kostnader generelt.
* Sikker og effektiv navigasjon av fly og skip.
* POI, Points Of Interest, som veipunkter for bensinstasjoner, apotek, butikksentere, sykehus, hoteller, turisthytter etc, er lagt inn i GPS mottaker eller system. Med disse finner man til enhver tid den nærmeste. Fordeler: Mindre trafikk, mindre tidsforbruk, mindre utgifter, lett å finne fram.
* Følge GPS ruter i terrenget. Fordeler: Finner alltid fram og alltid på rett vei, selv i dårlig sikt. Lett å kommunisere ruter til andre ved å kopiere GPS ruten.
* Usynlige grenselinjer blir synlige, for f.eks. skogskjøretøyer som driver med hogst. Fordeler: Man ser grensen på GPS skjerm i kjøretøyet.

Anvendelsesområdene er mange og antallet kontinuerlig voksende. Les:
European Commission, Directorate-Energy and Transport, GALILEO, European Satellite Navigation System, Applications

Vedlagt bilde av Travel Bug Dog Tag(travelbug_image sharp.jpg)Vedlegg
----------------
Vedlegg travelbug_image sharp.jpg (6KB - 708 nedlastinger)
Toppen av siden Bunnen av siden