Mobil er som fyllekjøring
Detlef
Posta 2/7/2006 11:30 (#1159)
Emne: Mobil er som fyllekjøringJunior Veteran

Poster: 530
50025
Lokasjon: Nordvest i Gudbrandsdalen

Samme effekt som promille.


Kjører du mens du bruker mobiltelefonen, er du en like stor fare for trafikken enn om du har tatt et par øl.

Dette viser en fersk amerikansk undersøkesle foretatt av forskere ved universitetet i Utah.

Forskerne sammenlignet 40 frivillige testpersoner i en bilsimulator. Først kjørte de edru og uten mobil. Deretter pratet de i mobil - først med telefonen og hånden og så med håndfri. Og til slutt drakk de vodka og juice slik at de fikk en promille på 0,8, noe som tilsvarer gjennomsnittlig promillegrense i amerikanske delstater.

Resultatet var overraskende nok at mobil-gruppa var farligst i trafikken. Og for de som måtte tro at håndfri løser problemet, viser undersøkelsen ingen forskjell mellom å ha mobilen direkte på øret eller festet til dashbordet med høyttaler og mikrofon i bilen.

De som snakket i mobil kjørte saktere, var 9 prosent seinere ute med bremsen og varierte hastigheten mer enn edru bilførere som ikke snakket i mobil.

De som hadde fått i seg en en drink kjørte enda saktere, men noe mer agressivt. Likevel fant forskerne at kjøremønsteret til mobilbrukerne var mer trafikkfarlig.

- Å kjøre mans man snakker i mobil er like ille eller kanskje verre enn å kjøre når du er full, konkluderer prosjektlederen Frank Drews.

Artikkelen finnes bl.a. her .

 

Toppen av siden Bunnen av siden